Het belang van veerkracht en 7 tips waardoor jij na een tegenslag weer snel sterk in je schoenen staat.
Veerkracht is de manier hoe je omgaat met tegenslagen en stress, of beter gezegd, hoe je hiervan herstelt. Je veerkracht heeft hierdoor een grote invloed op je prestaties en je mentale gezondheid. Ben jij iemand die niet uit het veld te slaan is en bij wie vallen gelijk staat aan opstaan? Dan zit het waarschijnlijk wel goed met jouw veerkracht. Ben je echter snel van je stuk gebracht door plotselinge veranderingen? Dan hopen we je met dit blog op weg te helpen!
Veerkracht op de werkvloer
Op je werk word je dagelijks geconfronteerd met grote of kleine tegenslagen. Een deadline die naar voren wordt verschoven of een uiting van kritiek tegenover jou kan hier een voorbeeld van zijn. Als ik naar mijn eigen recente ervaring kijk die veerkracht benodigde, dan denk ik bijvoorbeeld aan de crisis die iedereen dwingt thuis te werken. De plotselinge verandering in je dagelijkse manier van leven vraagt aanpassingsvermogen. Dat wat altijd zo normaal was, en waar je houvast aan had, is opeens heel anders. Als ik om mij heen kijk, naar collega’s, dan is het verschil in veerkracht ook duidelijk bij eenieder te zien. Daar waar de ene zich meteen als vis in het water voelde, had de ander juist moeite om de concentratie en het werkgeluk ook thuis te ervaren. Buigzaam zijn is in situaties als deze uiteindelijk de enige optie, maar de energie die de verandering van je vraagt, daar zijn grote slagen in te behalen.
Het effect van veerkracht
Mensen die minder veerkracht hebben kunnen vaak minder goed met deze tegenslagen omgaan en dat kan heel vervelend zijn. Zo zien we vaak dat minder veerkrachtige mensen belemmerd worden in hun eigen ontwikkeling en uitdagingen eerder uit de weg gaan omdat zij (onbewust) bang zijn om te falen. Maar dat is niet het enige, ook hebben mensen met minder veerkracht eerder kans op een burn-out en is het ziekteverzuim onder minder veerkrachtige mensen vaak hoger. We zien hierdoor vaak dat veerkrachtige mensen gemiddeld betere resultaten boeken op hun werk en meer plezier in hun werk beleven. Gelukkig kun je veerkracht, met de nodige tijd en aandacht, leren vergroten.
Veerkracht is een vermogen, geen kunde
Dat veerkrachtige mensen betere resultaten boeken dan minder veerkrachtige mensen heeft niet te maken met hoe slim of hoe goed zij zijn. Veerkrachtige mensen zijn vaak door hun optimisme simpelweg minder belemmerd door de vraag ‘Wat als het fout gaat?’ en weten bij een tegenslag sneller tot een nieuwe oplossing te komen. Door je vermogen met betrekking tot veerkracht te vergroten kun je voor jezelf een wereld van verschil maken. Om deze reden geven we je zeven tips die je helpen veerkrachtiger te worden.
- Krijg meer inzicht in je copingstijl.
Je copingstijl is de manier hoe je met problemen omgaat. Ben jij iemand die meteen in de stress schiet zodra iets onverwachts gebeurt, stel je bijvoorbeeld je acties uit of zoek je naar steun? Door meer inzicht te verkrijgen in je copingstijl kun je ook actief veranderingen aanbrengen in je awareness creëren. Dit is de eerste stap naar verandering! Wellicht dat dit blog van psychologiemagazine je op weg kan helpen om meer inzicht te krijgen in jouw copingstijl. Kom je er met dit blog nog niet helemaal uit? Ook onze assessments kunnen je hierbij helpen. Neem hiervoor contact met ons op!
- Bewaak je grenzen.
Weet wat je energie geeft, en wat je energie kost. Door meer bezig te zijn met zaken die je energie geven zul je meer werkgeluk en veerkracht ervaren. Je bent namelijk sneller bereid de taken uit te voeren die je liggen en deze geven je de kracht om ook als er weerstand is je veerkracht te vinden. Zeg dus eens nee tegen de zaken die je energie kosten!
- Vergeef.
De eerste stap in verandering is inzichten krijgen in waarom iets anders moet, de tweede stap is acceptatie. Blijf hierom niet hangen in dingen die in het verleden niet goed gingen, en neem je nieuwe inzichten mee om weer 100% te geven.
- Geef jezelf ook eens een schouderklopje.
Minder veerkrachtige mensen zijn over het algemeen meer geconcentreerd op zaken die niet goed gaan, dan zaken die wel goed gaan. Dat is natuurlijk zonde en ook oneerlijk naar jezelf toe. Sta hierom ook vaker stil bij de dingen die je bereikt hebt. Je hebt er hard voor gewerkt, dus dat verdien je!
- Denk en plan werk vooruit.
Door vooraf risico’s in te schatten voor werkzaamheden of omstandigheden die jou zouden kunnen belemmeren, en hier een ‘plan B’ voor te bedenken, kun je met een rustiger gevoel aan de slag. Doordat je voorbereid bent op eventuele tegenslagen, zul je sneller en veerkrachtiger optreden indien nodig.
- Geef een positieve draai aan jouw tegenslagen.
Natuurlijk zit niemand te wachten op tegenslagen, maar wanneer je een tegenslag ervaart kun je deze wel in je voordeel laten werken. Door bewust te zijn van de dingen die niet goed gaan, kun je je hierop voorbereiden en deze in het vervolg optimistisch ervaren.
- Kijk terug en evalueer.
Neem de tijd om de tegenslagen uit je verleden te evalueren. Het effect van de tegenslag zal in eerste instantie voelbaar zijn geweest, maar je zult merken dat na een poos de effecten van deze tegenslag wegebben. Door te beseffen dat tegenslagen maar voor een bepaalde tijd effect hebben op je leven zul je veerkrachtiger worden.
Een verandering aanbrengen in je weerstand is niet gemakkelijk en zal tijd behoeven, maar zonder wrijving geen glans. Wij hopen je met dit blog de eerste handvaten te geven naar meer veerkracht. Binnenkort kun je van ons een mooie ontwikkeling verwachten rondom veerkracht, we houden je op de hoogte!