Een groot deel van de leidinggevenden in Nederland heeft op dit moment te maken met de gevolgen van het Coronavirus. Naast de economische impact die dit virus met zich meebrengt, is er ook een grote impact op de levens van jouw medewerkers. Zo werken op dit moment miljoenen mensen vanuit thuis achter hun laptop. Op internet zien we voortdurend blogs verschijnen die gericht zijn op medewerkers. Maar als eigenaar, hoe ga je op een juiste manier met deze situatie om? En met name; hoe houd je je medewerkers gemotiveerd in deze tijd van crisis? In deze blogpost helpen we je op weg.
Veel bedrijven hebben ervaring met medewerkers een bepaald aantal uren thuis te laten werken, maar maanden achter elkaar je medewerker(s) vanuit thuis laten werken? Dat hebben nog niet veel bedrijven meegemaakt. Een verandering als deze vraagt om een tijdsinvestering en een aanpassing van routine, want zonder fysieke contactmomenten wordt een bedrijf leiden een hele andere tak van sport. Onze psychologen hebben de koppen bijeengestoken om de effecten van het thuiswerken te analyseren en passende tips te kunnen geven aan jou als leidinggevende.
Thuiswerkbeleid
Op kantoor heb je het waarschijnlijk goed voor elkaar. Er zijn duidelijke regels, iedereen weet wat van hem of haar verwacht wordt en iedereen beschikt over de juiste middelen om zijn of haar werk goed te kunnen doen. Om ook thuis aan deze voorwaarden te kunnen voldoen, is het raadzaam een thuiswerkbeleid op te stellen. Hierin stel je overzichtelijk instructies op voor je personeel omtrent het thuiswerken. Een voorbeeld van een thuiswerkbeleid zoals deze in de gemeente Boxmeer is doorgevoerd vind je hier.
Zorg voor structuur en overzicht
Chaos en onduidelijkheid zorgen voor minder motivatie bij werknemers. Samenwerken vanuit thuis is natuurlijk heel anders dan vanaf je werkplek op kantoor en daarom vergt deze verandering enige aandacht. Wellicht heb je voor jouw organisatie een intranet of teampagina, zo niet, dan is het aan te raden hier wel gebruik van te gaan maken. Intranet of teampagina’s zorgen namelijk voor informatievoorziening, iets wat je medewerkers in veranderende omstandigheden als fijn zullen ervaren. Zorg dat meldingen die je normaal mondeling zou delen op kantoor nu op een gezamenlijke plek worden gedeeld. Richt deze plek zo in dat medewerkers gemakkelijk kunnen zien wat er speelt, wat van hen verwacht wordt en waar iedereen mee bezig is. Op deze manier bied je jouw medewerkers een gestructureerde en overzichtelijke plek aan om zichzelf van informatie te voorzien. Teampagina’s zoals Microsoft Teams bieden ook de mogelijkheid online bestanden te delen, samen te werken in bestanden en feedback te geven. Dit is dus ook een ideale tool om in te zetten wanneer je digitaal samen wilt werken.
Bied medewerkers voldoende mogelijkheden om onderlinge contacten te behouden.
Gelukkig leven we in 2020, waar de technologie ons enorm kan helpen in tijden als deze. Onderzoeksbureau MeMo2 ontdekte dat driekwart van de thuiswerkers zijn collega’s het meest mist en laat die collega’s nu net een van de belangrijke aspecten zijn die bijdraagt aan het werkgeluk van werknemers. Dat kan komen door verschillende oorzaken; zo worden mensen gemotiveerd om samen mijlpalen te behalen, ontstaat er competitiviteit onder werknemers en helpen sociale momenten tussen het werk door, zoals het praatje bij de koffieautomaat, om focus te behouden. Online tools om contactmomenten te behouden zijn bijvoorbeeld de videobel-opties in Microsoft teams, Zoom en Jitsi. Zorg dat medewerkers genoeg met elkaar in contact blijven en stel regels op omtrent het gebruik hiervan. Bepaal bijvoorbeeld dat teams minstens 2x per week elkaar middels een videoconference op de hoogte brengen van hun huidige stand van zaken. Aangeraden wordt zelf ook het contact met je medewerkers op te zoeken, jouw interesse in je medewerkers verhoogt namelijk ook de motivatie op de (thuis-)werkvloer.
Biedt medewerkers de mogelijkheid om met een deskundige te praten
Naast het aanbieden van contactmogelijkheden met collega’s, is het raadzaam medewerkers de ruimte te bieden met een deskundige te praten. Voor vele brengt het thuiswerken stress met zich mee, doordat bijvoorbeeld het evenwicht tussen werk en privé verstoord is, de aanpassing in je vaste structuur je zwaar valt, de angst voor het Covid-19 virus je leven beïnvloed of het gemis ontstaat aan sociale contacten. Hoe langer we op afstand van elkaar werken, des te voelbaarder deze effecten zullen zijn. Het is onderdeel van de menselijke natuur om een bepaalde mate van controle te willen hebben over de eigen veiligheid, toekomst en zorg voor anderen. Next Step Talent biedt om deze reden Telewerk & Social Coaching aan. Medewerkers krijgen hier de gelegenheid om hun verhaal te vertellen, zorgen te delen en psychische hulp te vragen aan onze psychologen NIP bij het omgaan met stresssituaties.
Ben transparant en neem (waar het kan) angst weg
Het Coronavirus brengt heel wat vragen met zich mee, ook voor jouw medewerkers. Bied je medewerkers de mogelijkheid vragen te stellen die hen dwars zitten en probeer deze zo transparant en eerlijk mogelijk te beantwoorden. Vaak zien we dat medewerkers zelf (foutief) vragen voor je gaan invullen, wanneer informatie ontbreekt. Wanneer zaken gecompliceerd liggen of je zelf nog geen duidelijk antwoord kunt geven op vragen, ben hier dan ook transparant in. Zelfs deskundigen kunnen dit griepvirus niet goed voorspellen, dus is het normaal dat jij niet alle vragen zal kunnen beantwoorden. Medewerkers weten dit ook en zullen juist jouw eerlijke opstelling waarderen. Jouw eerlijkheid zal bijdragen aan de betrokkenheid en motivatie van je medewerkers.
Blijf aandacht besteden aan de ontwikkeling van je medewerkers
Het Coronavirus zorgt in veel bedrijven voor een daling in workload, waardoor medewerkers minder taken hebben dan voorheen. Deze tijd kun je gelukkig op een andere manier invullen, namelijk door tijd te investeren in de ontwikkeling van je personeel. Zelfontwikkeling speelt hele grote rol in de motivatie van werknemers. Ga daarom met je medewerkers het gesprek aan en ga op zoek naar het ontwikkel potentieel van je medewerkers. Dit is meteen een goed moment om het Human Design canvas erbij te pakken en na te gaan denken over bijvoorbeeld de opvolging van de key-posities in jouw organisatie. Overweeg ook eens om ontwikkel assessments in te zetten om meer inzicht te krijgen in de talenten van jouw personeel.