Dat de Corona-crisis veel werknemers niet in de koude kleren gaat zitten, is ondertussen duidelijk. Eerder werd al aangetoond dat de Corona-crisis een grote impact heeft op de mentale gezondheid van onze thuiswerkers en we zien dan ook in veelvoud de berichten van nieuwssites en vakbonden hierover de ronde doen. Gelukkig zijn er ook steeds meer bedrijven die bewust met het welzijn en de vitaliteit van hun medewerkers bezig zijn. Ook een Zuid-Limburgse gemeente kiest ervoor, door middel van Telewerk & Social Coaching, hun medewerkers bij deze ingrijpende situatie te ondersteunen.
Voor de medewerkers van de desbetreffende gemeente opent er vanaf deze week een hulplijn, die de mogelijkheid geeft anoniem met iemand in contact te staan die je kan helpen bij de problemen die het virus en de intelligente lockdown met zich meebrengen. Door middel van psycho coaching biedt deze telewerk-hulplijn, waarmee medewerkers kunnen bellen en chatten met psychologen NIP, handvaten om gezond en fit te blijven en de juiste gedachten te kunnen stroomlijnen.
Stress onder medewerkers neemt met 40% toe
De effecten van het virus en het effect op de mens wordt steeds duidelijker. Zo bracht het Nationaal Centrum Preventie Stress en Burn-out (NCPSB) eerder al cijfers naar buiten die aantonen dat het gemiddeld stressniveau onder medewerkers maar liefst met 40 procent is toegenomen. Theo Immers, voorzitter van de NCPSB, vertelt daarbij “Bij een structurele toename van 40 procent ben je drie tot zes maanden verwijderd van een burn-out”, waarmee het NCPSB dus een grote groei aan burn-out patiënten verwacht met de huidige loop van omstandigheden. De gemeente hoopt haar medewerkers zo goed mogelijk te ondersteunen bij het reduceren van dit stressniveau.
Praten als middel tegen overbelasting
“De hinder door het Covid-19 virus kan zich op veel verschillende manieren uitten, zo zien we veel problemen ontstaan bij het combineren van werk en de thuissituatie, eenzaamheid en de verandering in gewoontes en levensstijl”, vertelt Claudia Denis, psychologe NIP. Door alle veranderingen, prikkels en ook (reële) angsten is het volgens mevrouw Denis ook niet gek dat mensen behoefte hebben aan iemand om mee te praten “Mensen hebben van nature de behoefte om hun angsten of problemen te delen of gewoon even te ontladen. Wie problemen blijft opkroppen kan uiteindelijk overbelast raken. Ons doel is juist voor deze mensen een luisterend oor te zijn”.
Telewerk & Social Coaching ook in jouw bedrijf inzetten als hulpmiddel in deze bizarre tijden? Neem dan contact met ons op over de mogelijkheden!