Loek aan het woord: ‘Crisis, mens, leider’

Blog
De huidige crisis zorgt voor veel gespreksstof. Loek deelt graag zijn inzichten. 

 

Het is echt wel oké om als leider te zeggen “ik heb dit ook nog nooit meegemaakt”. Daar staat tegenover dat de echte leider dan ook meteen opstaat en zegt “deze uitdaging gaan wij niet uit de weg en ik zal al mijn ervaring, kennis en kunde in de strijd gooien om een antwoord te vinden”.

Ik vind het mooi als een leider zegt dat hij/zij ook twijfel heeft of wakker gelegen heeft door een dilemma. Prima, want wij zijn allemaal mensen en we hebben allemaal onze momenten van twijfel, angst of onvermogen. Het verschil zit ‘m in de aanpak van die momenten.

Energie vinden om het onbekende aan te pakken en om mensen te motiveren op zoek te gaan naar oplossingen die nog nooit gevonden zijn omdat ze nog nooit gevraagd werden. Mensen stimuleren om datgene te doen waarvan ze denken dat dit het juiste is, ook al maak je fouten. Fouten maken is niet erg, ook als de gevolgen soms voelbaar zijn. Je hoort beoordeeld te worden op datgene wat je leert van je fouten en de verandering in aanpak of route die je kiest. Als niemand ervaring heeft is het gemakkelijk om achteraf te oordelen.

Mensen laten nadenken, samen laten werken en zelf als leider aanwezig zijn op de werkvloer, in team/video calls. Laten zien dat je een onderdeel wilt zijn van de oplossing. Dat is hetgeen dat mensen willen zien – jezelf kwetsbaar opstellen waardoor ook jij als leider laat zien dat we het samen moeten doen.

Geef je mensen de juiste tools en faciliteer dat hun kwaliteiten optimaal ingezet worden. Realiseer je dat iedereen een moment van herstel nodig heeft. Ademhalen, op rust komen en afleiding laten zoeken – vertel je medewerkers dat jij dat ook nodig hebt.

Wees transparant over datgene wat je weet en wat je niet weet. Dat geeft anderen het vertrouwen dat ze misschien nodig hebben om optimaal te kunnen presteren en zelf tot rust te komen.
Plan regelmatig overleg met je mensen en geef iedereen de kans om zijn/haar vragen te stellen. Het stelt mensen gerust en geeft jou een beeld wat zich in de hoofden van jouw mensen afspeelt.

Ik geloof dat iedereen zijn kracht in kan zetten zodat hij/zij in staat is om een crisis het hoofd te bieden. Ik geloof dat iedereen een soort veerkracht heeft, een soort weerbaarheid. Het is de kunst om die kracht te ontdekken en op de juiste plek en op het juiste moment in te zetten. Hoe dichter je bij je mensen staat, hoe eerder je toegang krijgt tot die kennis. Wil je ontdekken hoe inzicht te krijgen in die kracht, dan zijn er genoeg manieren om deze te ontdekken.

 

Stay safe, stay healthy

Loek Vandebroek

Managing Partner bij Next Step Talent

Hoe kunnen wij jou helpen?

Nieuwsartikel form
Privacy