5 eigenschappen van een effectieve leider

Blog

Hoewel sommige mensen geboren leiders lijken te zijn, heeft niet iedereen deze eigenschappen van nature. Een van de belangrijkste tips is het blijven ontwikkelen van jezelf. Daarom delen wij in dit artikel 5 eigenschappen van een effectieve leider die je zelf kan gebruiken om een effectieve leider te worden.

transparant communiceren met je team

Een essentieel onderdeel van goed leiderschap is een transparante communicatie. Door te communiceren betrek je je medewerkers beter bij de organisatie en voelen ze zich meer verbonden. Praat ze dus regelmatig bij over je visie, als organisatie behaalde mijlpalen en toekomstplannen via een meeting of bijvoorbeeld een wekelijkse nieuwsbrief.

Niet alleen vertellen, maar ook luisteren is van groot belang. Door te luisteren en observeren weet je wat er speelt onder je medewerkers en begrijp je ze beter. Zo kan je op tijd ingrijpen en bijsturen wanneer dit nodig is, maar weet je hoe medewerkers over bepaalde dingen denken. Als effectieve leider luister je ook met een open-mind naar feedback van je medewerkers, die je vervolgens gebruikt om jezelf te ontwikkelen en laten groeien.

blijf jezelf

Of je nu een geboren leider bent of niet, blijf altijd jezelf. Probeer niet een leiderstype aan te nemen dat niet bij je past, want medewerkers zullen hier snel doorheen prikken en hun respect voor je verliezen. Dit maakt het lastig om het team aan te sturen. Ben je geen autoritair type? Wees niet bang om jezelf soms kwetsbaar op te stellen. Dit vergroot juist het vertrouwen bij je medewerkers en zal een positief effect hebben op de relatie die je hebt met je team.

Om te voorkomen dat je je voordoet als een leiderstype dat je niet echt bent, komen we aan op de volgende tip: zelfvertrouwen.

heb zelfvertrouwen

Het uitstralen van zelfvertrouwen kan een lastige eigenschap zijn om te ontwikkelen wanneer je deze niet van nature bezit, maar is essentieel om je medewerkers te overtuigen van je visie en ideeën. Waarom zouden zij in jou geloven als je dat zelf niet doet? Zeker zijn van jezelf betekent  geen bevestiging van andere nodig hebben, assertief zijn en vertrouwen in jezelf hebben. Door zeker van jezelf te zijn inspireer en motiveer je medewerkers om je te volgen en vergroot je de loyaliteit.

zorg ervoor dat iedereen zijn rol kent.

Een goede leider weet hoe hij taken verdeelt en zorgt ervoor dat iedereen zijn rol kent binnen een team. Iedereen heeft andere talenten en als leider is het belangrijk om gebruik te maken van deze verschillende kwaliteiten. Verdeel taken over je medewerkers, ondersteun ze wanneer ze dit nodig hebben en maak mensen verantwoordelijk voor het eindresultaat. Om taken goed te kunnen verdelen is het dus van belang dat je de competenties van je medewerkers goed kent om een zo goed mogelijk resultaat te behalen. Weet jij wat de competenties en ontwikkelmogelijkheden van jou team zijn?

Naast het delegeren van de taken houdt een goede leider ook de controle op de uitvoering ervan. Zorg er echter voor dat dit niet leidt tot micromanagement waardoor de vertrouwensrelatie geschonden. Micromanagement verdrukt ook eigen initiatief en talent van medewerkers. Als effectieve leider neem je een stap terug en geef je ruimte en vertrouwen aan je medewerkers om de taken met succes uit te voeren.

de juiste mensen verzamelen

Het belangrijkste onderdeel van een team zijn natuurlijk mensen. Het verzamelen van de juiste mensen om je heen is daarom een van de belangrijkste, maar ook een van de lastigste eigenschappen van een goede leider. Goede mensen zijn niet mensen die hetzelfde denken als jij, maar mensen die je team aanvullen met nieuwe ideeën, kwaliteiten en ervaringen.

Om de goede mensen te vinden moet je verder kijken dan ervaring en kennis. Een goede manier om dit te doen is door het afnemen van assessments waarbij getoetst wordt op soft skills en denkniveau. Hierdoor verkrijg je inzicht in intelligentie, motivatie, persoonlijkheid en ontwikkelpotentieel en kan je een beter team samenstellen.

Maar daar stopt het niet. Na het samenstellen van een team blijft een goede leider zijn medewerkers helpen met ontwikkelen groeien door het aanbieden van training en coaching. Zo versterk je je team waar elke medewerker weer profijt van heeft.

Wil jij een effectief team samenstellen dat uitstekend op elkaar inspeelt, of ben je benieuwd naar de capaciteiten van je huidige team? En wil je misschien zelf meer inzicht in jezelf als leider krijgen? Met onze diverse (op maat gemaakte) assessments verkrijg je inzicht in capaciteiten, competenties en ontwikkelpotentieel, wat je helpt bij het realiseren van je doelstellingen. Wat wil je weten/meten? De juiste vragen stellen is essentieel voor een effectief assessment. Neem direct contact op voor advies!

Hoe kunnen wij jou helpen?

Nieuwsartikel form
Privacy